Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym

4.51 (190 ocen)

pyszna pikantne pierogi w inny sposób

Składniki:

  • Ciasto:

    3/4 szklanki maki
    niecała szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki masła roztopionego przestudzonego

    Farsz:
    ok 250 g mięsa mielonego
    1 mała marchewka
    3/4 suchej soczewicy czerwonej
    kawałeczek selera
    3-4 cm pora
    1-2 ząbki czosnku
    ćwiartka papryki marynowanej
    ok 1/2 szklanki pomidorów w kartonie
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka keczupu
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. ciasto ma być elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka (większe od szklanki). Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 - 4 minuty.


    Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.


    Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę i mięso drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć do zbrązowienia mięsa. Dodać sos pomidorowy, koncentrat i keczup. Podgotować 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować