Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

4.49 (176 ocen)

  • 60 min

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i p

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:


    1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    2 szklanki kiszonej kapusty
    5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
    1 duża cebula lub dwie mniejsze
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    sól morska gruboziarnista lub zwykła
    pieprz


    Ciasto na pierogi:

    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oleju
    1 jajo
    gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła.

    2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok 40-50 minut, aż zmięknie. Woda z kapusty powinna prawie całkiem odparować, nadmiar wody w razie potrzeby odlać.

    3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.

    Ciasto - wykonanie:
    1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.

    2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować