PIEROGI Z SOCZEWICĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów!Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 1 szkl
    * małe jajko – 1 szt
    * masło – 1 płaska łyżeczka
    * sól – 1 szczypta
    * ciepła woda – ok. 0,5 szkl

    FARSZ:

    * soczewica czerwona – 1 szkl
    * duża cebula – 2
    * natka pietruszki – 1 pęczek
    * majeranek – 1 łyżka
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.

    Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.

    FARSZ:

    Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie.

    Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.

    CAŁOŚĆ:

    Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

    Podajemy ze zrumienioną cebulką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Pietruszka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować