Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli
    farsz:
    1 szklanka zielonej soczewicy
    300 g pieczarek
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    farsz:
    Soczewicę gotujemy i studzimy.
    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
    Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.

    Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy.

    Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej).

Komentarze

Podobne przepisy