Pierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto :
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju
1 jajko
sól do smaku
Farsz :
1/2 główki młodej kapusty
1 marchew
250 ml bulionu
200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju
Pierogi z młodą kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.
Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów.
Do kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku.
2.Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą.
Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem.
Komentarze