PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    350 g mąki pszennej
    1/2 szklanki gorącej wody
    3 łyżki oleju
    1 jajko
    sól do smaku
    Farsz :
    1/2 główki młodej kapusty
    1 marchew
    250 ml bulionu
    200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodą kapustą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kfv4td 1. Przygotowanie :
    Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.
    Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów.
    Do kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku.
  • image-005edhg 2. Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi.
    Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą.
    Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować