Danie, które chodziło za mną odkąd na targowiskach pojawiły się pierwsze główki młodej kapusty. Po zrobieniu zupy z młodych warzyw zostało mi trochę gotowanego mięsa, które wykorzystałam do farszu tych pysznych pierogów.
50 min
Składniki:
( ok. 23-25 sztuk )
2,5 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
1 szklanka gorącej wody
Farsz :
0,5 główki młodej kapusty
2 łyżki masła
sól, pieprz i cukier do smaku
sok z połowy cytryny
200g ugotowanego mięsa wieprzowego ( obranego z kości i rozdrobnionego )
Pierogi z młodą kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz :
Kapustę siekamy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy kapusta jest ugotowana, odcedzamy ją i dodajemy do niej masło, przyprawy oraz rozdrobnione mięso. Chwilę podsmażamy na małym ogniu i odstawiamy.
2.Ciasto :
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.
Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem.
Komentarze