Pierogi z młodą kapustą i mięsem

4.49 (195 ocen)

  • 50 min

Danie, które chodziło za mną odkąd na targowiskach pojawiły się pierwsze główki młodej kapusty. Po zrobieniu zupy z młodych warzyw zostało mi trochę gotowanego mięsa, które wykorzystałam do farszu tych pysznych pierogów.

  • 50 min

Składniki:

  • ( ok. 23-25 sztuk )

    2,5 szklanki mąki pszennej

    duża szczypta soli

    1 szklanka gorącej wody



    Farsz :

    0,5 główki młodej kapusty

    2 łyżki masła

    sól, pieprz i cukier do smaku

    sok z połowy cytryny

    200g ugotowanego mięsa wieprzowego ( obranego z kości i rozdrobnionego )
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z młodą kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz :

    Kapustę siekamy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy kapusta jest ugotowana, odcedzamy ją i dodajemy do niej masło, przyprawy oraz rozdrobnione mięso. Chwilę podsmażamy na małym ogniu i odstawiamy.
  • 2. Ciasto :

    Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło.

    Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.

    Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować