Pierogi z mięsem pod maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę, następnie dodać maślaki, a po chwili masło i śmietanę z mąką i odrobiną wody. Doprawić solą i białym pieprzem, chwilę dusić.
2.Mięso, marchew i pietruszkę z rosołu zmielić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso z włoszczyzną, doprawić i odstawić do wystudzenia.
3.Wysypać mąkę na blat lub stolnicę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę oleju i ciepłą wodę (około pół szklanki), zagniatać (ciasto powinno być konsystencji plasteliny), następnie rozwałkować podsypując mąką. Wyciąć koła szklanką, do środka nałożyć farsz i zakleić. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną, podawać z sosem maślakowym. Smacznego!
Komentarze