Pierogi z mięsem pod maślakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Najczęściej podaję pierogi z cebulką i skwarkami, ale w sezonie grzybowym pierogi w sosie z maślaków to prawdziwy jesienny przysmak:)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina z rosołu: 200 gramów
    - kurczak z rosołu: 200 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - pietruszka i marchew gotowana: 1 sztuka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - maślaki: 3 szklanki
    - śmietana gęsta 12%: 50 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - olej: 4 łyżki
    - sól i biały pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem pod maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę, następnie dodać maślaki, a po chwili masło i śmietanę z mąką i odrobiną wody. Doprawić solą i białym pieprzem, chwilę dusić.
  • 2. Mięso, marchew i pietruszkę z rosołu zmielić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso z włoszczyzną, doprawić i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wysypać mąkę na blat lub stolnicę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę oleju i ciepłą wodę (około pół szklanki), zagniatać (ciasto powinno być konsystencji plasteliny), następnie rozwałkować podsypując mąką. Wyciąć koła szklanką, do środka nałożyć farsz i zakleić. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną, podawać z sosem maślakowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować