Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) i mięso gotuję do miękkości. Zazwyczaj robię to poprzedniego dnia, przy okazji gotowania rosołu .
Cebulę drobno kroję, można też zetrzeć na warzywnej tarce.
Mięso oddzielam od skóry i kości.
Mięso rozdrabniam w elektrycznym rozdrabniaczu (można użyć także maszynki do mięsa). Warzywa blenduję. Wszystko razem mieszam i dodaję cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawiam farsz tak, by był lekko pikantny.
Składniki na pierogi wkładam do miski i zagniatam aż powstanie elastyczne i miękkie ciasto. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję placek. Szklanką wycinam kółka i nakładam porcje farszu. Zlepiam pierogi i gotuję w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.
Pierogi można podawać z okrasą z cebulki. Doskonale smakują też odsmażane drugiego dnia.
Komentarze