Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam pierogi w każdej postaci i ilości też :) Polecam, bo są pyszne, mięciutkie z wilgotnym farszem w środku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    kawałek selera
    pietruszka
    2 gałazki selera naciowego
    kawałek pora
    cebula
    spora szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej

    Ciasto;
    3 szklanki mąki
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki miękkiego masła roślinnego
    szklanka gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) i mięso gotuję do miękkości. Zazwyczaj robię to poprzedniego dnia, przy okazji gotowania rosołu .

    Cebulę drobno kroję, można też zetrzeć na warzywnej tarce.

    Mięso oddzielam od skóry i kości.

    Mięso rozdrabniam w elektrycznym rozdrabniaczu (można użyć także maszynki do mięsa). Warzywa blenduję. Wszystko razem mieszam i dodaję cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawiam farsz tak, by był lekko pikantny.

    Składniki na pierogi wkładam do miski i zagniatam aż powstanie elastyczne i miękkie ciasto. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję placek. Szklanką wycinam kółka i nakładam porcje farszu. Zlepiam pierogi i gotuję w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.

    Pierogi można podawać z okrasą z cebulki. Doskonale smakują też odsmażane drugiego dnia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować