Pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki z solą i wodą zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
2.Następnie przygotować farsz: Twaróg zmiksować (przy tak małej ilości można rozdrobnić widelcem) z żółtkiem i cukrem. Dodać pianę z białka ubitą na sztywno. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na połowę placuszków nałożyć po 1 łyżeczce twarożku i malinkę (maliny można też pokroić i wymieszać z masą twarogową).
3.Każdy przykryć pustym krążkiem ciasta, zlepić i układać na stolnicy obsypanej mąką.
4.Zagotować wodę z odrobiną soli, wrzucić pierogi, przemieszać. Gotować ok. 15 minut od wypłynięcia. Nałożyć na talerze, polać śmietanką, ozdobić malinkami i podawać.
Komentarze