Pierogi z łososiem i szafranem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmiet

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 500 g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 1 szklanka gorącej wody
    - 50 g miękkiego masła
    - 1 płaska łyżeczka soli


    FARSZ:
    - filet z łososia (około 600 g)
    - 1 duża cebula biała
    - plaster masła
    - nitki szafranu
    - sól i pieprz

    DODATKI:
    - świeża bazylia
    - kwaśna śmietana
    - masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ryba

Pierogi z łososiem i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
  • 2 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.
  • 3 3. Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami. Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować