Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

W sezonie jagodowym nie może ich zabraknąć :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1-2 jajka
    około 1,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    50 dag jagód
    3 łyżki cukru

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy jajka, sól, olej oraz wlewamy ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki, a gdy za gęste-wody. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, osączamy na sicie. Następnie przekładamy je do małęj miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy cienko. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy porcję jagód, dokładnie zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane sokiem z jagód lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy