Pierogi z jabłkami

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Pierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem,bo takie robiła moja babcia z resztek ciasta, które zostawało gdy zabrakło farszu z sera lub kapusty. Zatęskniłam za nimi i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, posypane cukrem pudrem i cynamonem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • mąka pszenna - ok. 2,5 szklanki
    • szczypta soli
    Farsz
    • 4 jabłka
    Do gotowania
    • sól
    • 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z jabłkami 1. Ciasto
    • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.
    • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę.
    • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części.
  • Pierogi z jabłkami 2. Lepienie pierogów
    • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a jeśli jabłka są duże, to jeszcze cieniej.
    • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką.
    • Nakładać po kawałku jabłka, zlepić formując pierożki.
    • Ja robię ozdobną falbankę - jak na zdjęciu.
  • 3. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
    • Gotować przez ok. 1 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
    • Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia.
    • Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować