Pierogi z kaszą jęczmienną i kurczakiem na ostro

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz robiłam pierogi z kaszą i jestem zachwycona ich smakiem:), rodzinka też była zadowolona z nowej odmiany pierożków

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz z kaszy i kurczaka:
    45 dag mięsa z udźca kurczaka
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    1 średnia cebula
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    1 łyżeczka przyprawy w płynie
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka śmietany 12%
    Ciasto na pierogi:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki wody lekko gazowanej
    1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku
    szczypta soli
    1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 2000
    Dodatkowo:
    1 średnia cebula
    2 łyżki margaryny
    sól i olej do wody do gotowania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną i kurczakiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować około litra wody z solą czosnkową. Mięso umyć, odcisnąć z nadmiaru wody, odkroić błonki,ścięgna, tłuszczyk zostawić i pokroić mięso na mniejsze kawałki. Do wrzącej wody wrzucić mięso i gotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. W drugim garnku zagotować 3 szklanki wody z łyżeczka soli. Do wrzątku wsypać opłukana kaszę i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut aby kasza nabrała miękkości. Po tym czasie kaszę odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. W między czasie pokroić drobno cebulkę i zezłocić ją na patelni. Pozostawić do ostygnięcia. Przestudzone mięso wrzucić do blendera i zmiksować drobno( można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i kaszę, wymieszać. Gdy składniki nie będą się dobrze lepić dodać łyżkę śmietany ( ja musiałam dać). Doprawić papryką, chili i przyprawą w płynie. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę
  • 2. Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę dodać sól i paprykę. Wymieszać. Stopniowo wlewać wodę gazowaną i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu,aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Wziąć jedną i rozwałkować na cienki placek ( ja do podsypywania użyłam pełnoziarnistej mąki bo białej mi już zabrakło:) i dlatego pierożki są ciemniejsze ale też bardzo smaczne:)). W cieście szklanką wykrajać krążki i nakładać 1,5-2 łyżeczki farszu (pierożki mają być bardzo nadziane) i zlepiać. Postępować do momentu skończenia farszu i mięsa. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem i partiami wrzucać pierożki. od momentu wypłynięcia gotować 2-3 minuty. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na talerz (zlać nadmiar wody). Na patelni zrumienić drobno posiekaną cebulkę i posypać nią pierożki przed podaniem. Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować