Pierogi z kaszą jęczmienną

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię czasami poeksperymentować w kuchni, a te wymyślone przeze mnie pierogi są tanie, sycące i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1 jajko
    ● 1 łyżka oleju
    ● ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
    ● sól
    Farsz:
    ● 3/4 szkl. drobnej kaszy jęczmiennej (mazurskiej)
    ● 3/4 szkl. wody
    ● 1 kostka bulionu grzybowego
    ● 3 średnie cebule
    ● ok. 25 dag pieczarek
    ● 3 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
    ● 1 ząbek czosnku
    ● śmietana
    ● keczup
    ● sałata do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w bulionie.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Z podanych składników robimy
    ciasto (powinno być miękkie
    i elastyczne).
  • 3. Na patelni lekko podsmażamy
    drobno pokrojoną cebulę,
    dodajemy drobno pokrojone
    pieczarki. Wsypujemy kaszę,
    chwilę podsmażamy. Doprawiamy
    solą, pieprzem i czosnkiem.
    Studzimy.
  • Pierogi z kaszą jęczmienną 4. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy
    krążki. Nakładamy
    farsz i lepimy pierogi. Gotujemy
    w dużej ilości osolonej wody
    5 minut od wypłynięcia. Wykładamy
    na udekorowany liśćmi
    sałaty talerz, polewamy śmietaną
    i keczupem.

Porady

● Kaszę można ugotować dzień wcześniej. ● Zamiast pieczarek można dodać świeżych lub suszonych grzybów. ● Pierogi doskonale smakują nie tylko z keczupem – można je polać tłuszczem lub zjeść ze smażoną cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować