Pierogi z kaszą i kozim serem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem przygotowuję dla moich znajomych, którzy nie jadają mięsa. Danie polewam masłem i podsmażoną cebulką. Moja rodzina też uwielbia te pyszne podsmażane przysmaki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna poznańska: 350 gramów
    - woda (letnia): 130 mililitrów
    - żółtko (surowe): 1 sztuka
    - sól czosnkowa: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    FARSZ::
    - kasza gryczana prażona: 100 gramów
    - ser kozi twarogowy: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz (zielony mielony lub ziołowy): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie ugotować kaszę gryczaną na sypko (10 minut). Odcedzić, odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto ( na blacie lekko podsypywanym maką pszenną).
  • ciasto pierogowe 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Wycinać krążki o średnicy 8 cm
  • pierogi z kaszą gryczaną prażoną 4. Na krążki ciasta nakładać ser kozi i kaszę, posypać pieprzem,dokładnie zlepić brzegi.
  • 5. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Odsączyć z wody.
  • 6. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierogi. Można je polać masłem z podsmażoną cebulką dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować