Pierogi z kaszą i jabłkiem kraszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, jabłka obierz i również pokrój w kostkę.
2 szkl mąki zalej wrzącą wodą i gorącym mlekiem i wymieszaj łyżką. Kiedy mąka wymiesza się z płynem dolej olej i uformuj kulkę, następnie odłóż ją na 15 min i przejdź do robienia farszu.
2.Na patelni podsmaż boczek z cebulą, dodaj jabłka i przyprawy i smaż. Następnie dodaj kaszę i smaż dalej. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku - musi być słone i pierne z dobrze wyczuwanym majerankiem.
3.Blat kuchenny wysyp częścią pozostałej mąki. Ręce oprósz mąką i wyrabiaj ciasto kilka minut co jakiś czas uderzając nim o blat (by się napowietrzyło). Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wykrój krążki np. szklanką. W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Krążki nadziewaj farszem i zlepiaj w pierogi. Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj polane masłem.
Komentarze