Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Na rozgrzanej głębokiej patelni prażymy przez około 2 minuty kaszę, następnie zalewamy ją bulionem i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut, aż kasza zabierze prawie cały płyn. Nie mieszamy w trakcie gotowania, aby nie zrobić papki. Ugotowaną kaszę wykładamy na druszlak i przelewamy zimną wodą z kranu (dość obficie). Odstawiamy do odsączenia wody.
Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyły się. Następnie kroimy je w grubą kostkę. Cebulę również kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulkę z łyżeczką cukru na złocisto, dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem dość ostro. Dusimy na średnim ogniu około 10 minut, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, delikatnie mieszamy wszystko razem. Na koniec ścieramy na średnich oczkach tartki żółty ser i ponownie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
2.CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, a następnie wlewamy wrzącą wodę i przez chwilkę nożem mieszamy wszystkie składniki, gdy już nie będzie parzyło wyrabiamy ręką, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie.
Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy cienko (około 2 mm) jedną część. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po czubatej łyżeczce farszu, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i również przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą. Ja dziś najpierw wykroiłam wszystkie krążki, rozłożyłam farsz i lepiłam .
3.W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięciu ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.
Komentarze