Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz zrobiła je mama na wigilię, tak wszystkim smakowały że teraz robię je kilkanaście razy do roku, dopóki nie skończą mi się suszone grzyby.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    15 dag suszonych grzybów
    1 cebula
    sól, pieprz
    łyżeczka magii
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t329x9 1. Grzyby moczymy przez godzinę i odcedzamy. Do grzybów dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie co gotowały się grzyby.
  • image-0pehg96 2. Grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę szklimy na oleju i dodajemy do farszu.
  • image-26aiksx 3. Kapustę kiszoną odcedzamy i również mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, dodajemy maggi, przyprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować