Pierogi z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi z kapustą i pieczarkami smakują pysznie, z powodzeniem można je przygotować również na Wigilię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
    300g pieczarek
    1 duża cebula
    majeranek
    pieprz
    1 liść laurowy
    3 łyżki oleju rzepakowego

    ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ok godziny). Od czasu do czasu kapustę przemieszać i dolać wody, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, zwiększyć ogień, żeby woda odparowała.
    Cebulę i pieczarki obrać, osobno pokroić w kostkę. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, przełożyć ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, żeby woda z nich odparowała.
    Do kapusty dodać cebulę, pieczarki, doprawić do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawić do ostudzenia.
  • 2. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
    Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
    W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
    Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
    Przed podaniem można je również obsmażyć na rumiano.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować