Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem.
1 godz. 30 min
Dla 9 osób
Średni
Składniki:
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
400g kiszonej kapusty
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła klarowanego
mała biała cebula
łyżeczka mąki
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto.
2.Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
3.Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
4.Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
5.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Komentarze