Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i nadal podsmażamy. Kapustę drobno pokrojoną zalewamy gorącą wodą po 10 minutach odcedzając ją na sicie. Dokładamy do mięsa i mieszać przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy przez 15 minut. Farsz ostudzić.
2.Przesianą mąkę przez sito wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Gorącą wodę wlać w to wgłębienie, dodać sok z buraków i zasypać mąką. Poczekać aż przestygnie i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na równej grubości placki. Przyrządem do pierogów wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Polewamy podsmażonym boczkiem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Komentarze