Pierogi z kapustą i mięsem

4.5 (141 ocen)

Pierogi bardzo dobrze też smakują odsmażane

Składniki:

  • CIASTO
    1/2 kg mąka
    2 łyżki olej
    1 szt jajko
    1 szkl woda ciepła
    sól
    FARSZ
    3 sztuki duże cebula
    1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe
    1,40 kg kapusta kwaszona
    pieprz
    sól
    tłuszcz
    boczek wędzony - 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto.
  • 2. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki.
  • 3. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.
  • 4. FARSZ
    Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować.
  • 5. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
  • 6. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu.
  • 7. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • 8. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 9. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów .
  • 10. Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować