Pierogi z farszem szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz; Na patelni poddusić szpinak do odparowania wody.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz musi być doprawiony na pikantnie żeby pierogi nie były mdłe w smaku. Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę zrobić dołek dodać sól, jajko i zagnieść składniki. Cały czas zagniatając powoli wlewać letnią wodę i zagniatać tak długo aż ciasto nie klei się do rąk i będzie gładkie.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.Szklanką wykroić kółka nałożyć łyżeczkę zimnego farszu i dokładnie zlepić żeby w trakcie gotowania się nie rozkleiły. Pierogi wrzucić na lekko osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotować około 8 min od wypłynięcia.
Komentarze