Mój wspaniały przepis,spróbujcie koniecznie.Pierogi z mięsem gotowane z lubczykiem.Serwowane z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem.Pachną cudownie,smak nie do opisania-rewelacja!
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna: 350 dekagramów
- ciepła woda: 6 łyżek
- jajko surowe (duże lub dwa małe): 1 sztuka
- sól: 2 szczypty
- świeże liście lubczyku: 10 sztuk
Pierogi z farszem mięsnym na sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać,zmiksować blenderem.Mięso mielone doprawić solą i ognistą mieszanką przypraw,dodać zmiksowaną cebulę,smażyć na oleju przez 10 minut.Zalać bulionem,i dusić przez 10 minut.Odcedzić,zmiksować w blenderze.
2.Rozgrzać patelnię,wlać 2 łyżki oliwy.Pomidory umyć,pokroić na małe kawałki,wrzucić na rozgrzana patelnię. Smażyć 5 minut. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,wrzucić do pomidorów.Wlać łyżeczkę słodkiego sosu chili. Wrzucić świeże zioła. Doprawić solą morską prowansalską.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą,wlać do sosu
(w ten sposób go zagęścimy).
3.Mąkę zagnieść z 6 łyżkami wody,surowym jajkiem i solą,aż powstanie elastyczne ciasto na pierogi.Ciasto cienko rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.Na każdym krązku ciasta umieścić łyżkę farszu mięsnego,palcami zlepić brzegi.Pierogi układać na posypanej mąką drewnianej desce lub stolnicy.W tym czasie zagotować wodę,wrzucić do niej liście lubczyku i wsypać sól.Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować (3-4 minuty).
4.Pierogi podawać z gorącym sosem pomidorowym,udekorowane listkami kolendry lub pietruszki.
Pomyślałam :sos pomidorowy pasuje do makaronu z mięsem (spagetti bolognese),więc i do pierogów z farszem mięsnym bedzie idealny.I to był świetny pomysł.
Komentarze