Pierogi z farszem mięsnym na sosie ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Mój wspaniały przepis,spróbujcie koniecznie.Pierogi z mięsem gotowane z lubczykiem.Serwowane z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem.Pachną cudownie,smak nie do opisania-rewelacja!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 350 dekagramów
    - ciepła woda: 6 łyżek
    - jajko surowe (duże lub dwa małe): 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - świeże liście lubczyku: 10 sztuk

    - mięso wieprzowe mielone: 40 dekagramów
    - bulion lub rosół: 300 mililitrów
    - cebula młoda: 1 sztuka
    - sól morska prowansalska "Specjalite" ("Kamis"): 1 szczypta
    - ognista mieszanka przypraw "Specjalite" ("Kamis"): 1 szczypta

    - pomidory krajowe (duże): 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól morska prowansalska "Specjalite": 1 szczypta
    - słodki sos chili ("Smaki świata-Unifood"): 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek (na sos): 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - woda: 5 łyżek
    - świeże zioła:bazylia,kolendra-listki: 2 łyżki
    - zielona pietruszka do dekoracji-listki: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Jajko

Pierogi z farszem mięsnym na sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone 1. Cebulę obrać,zmiksować blenderem.Mięso mielone doprawić solą i ognistą mieszanką przypraw,dodać zmiksowaną cebulę,smażyć na oleju przez 10 minut.Zalać bulionem,i dusić przez 10 minut.Odcedzić,zmiksować w blenderze.
  • sos ze świeżych pomidorów 2. Rozgrzać patelnię,wlać 2 łyżki oliwy.Pomidory umyć,pokroić na małe kawałki,wrzucić na rozgrzana patelnię. Smażyć 5 minut. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,wrzucić do pomidorów.Wlać łyżeczkę słodkiego sosu chili. Wrzucić świeże zioła. Doprawić solą morską prowansalską.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą,wlać do sosu
    (w ten sposób go zagęścimy).
  • pierogi gotowane 3. Mąkę zagnieść z 6 łyżkami wody,surowym jajkiem i solą,aż powstanie elastyczne ciasto na pierogi.Ciasto cienko rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.Na każdym krązku ciasta umieścić łyżkę farszu mięsnego,palcami zlepić brzegi.Pierogi układać na posypanej mąką drewnianej desce lub stolnicy.W tym czasie zagotować wodę,wrzucić do niej liście lubczyku i wsypać sól.Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować (3-4 minuty).
  • pierogi z sosem pomidorowym 4. Pierogi podawać z gorącym sosem pomidorowym,udekorowane listkami kolendry lub pietruszki.
    Pomyślałam :sos pomidorowy pasuje do makaronu z mięsem (spagetti bolognese),więc i do pierogów z farszem mięsnym bedzie idealny.I to był świetny pomysł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować