Pierogi z dynią, orzechami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Z mąki , jajka , żółtka, oleju , wody i soli zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne, przykrywamy ściereczka i odstawiamy aby się trochę uleżało.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Orzechy siekamy. Dynię obieramy , wyciągamy pestki i ścieramy na tarce o dużych. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy, dodajemy startą dynię i chwilę razem smażymy. Studzimy. Posiekane orzechy i starty żółty ser dodajemy do dyni z cebulą i mieszamy. Przygotowany farsz doprawiamy do smaku według uznania.
Ciasto rozwałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi. Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Ja najczęściej podaję jeszcze podsmażone na maśle.
Smacznego!
Komentarze