Pierogi z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim jadłospisie brak miejsca dla mięsa. Pasję do gotowania mam po mamie.

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
    po łyżce płatków migdałów i posiekanych orzechów laskowych
    5 łyżek cukru
    3 jajka
    żółtko
    5 dag suszonych pomidorów w oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, bazylia
    20 dag półtłustego twarogu
    1 szkl. mąki
    1 szkl. śmietanki 30-proc.
    oliwa

Pierogi z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z 2 jajkami, odrobiną wody i skarmelizowanym cukrem. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Kroimy w 7-cm paski. Smarujemy
    rozkłóconym jajkiem.
  • 2. Twaróg mieszamy z orzechami, migdałami i żółtkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 1/2 pasków co 6 cm kładziemy po łyżce farszu. Przykrywamy
    resztą ciasta. Kroimy w prostokąty, zlepiamy brzegi. Gotujemy kilka minut
    w lekko osolonej wodzie.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pomidory osączamy, siekamy
    i z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i bazylią. Polewamy pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy