Pierogi z botwinką, jaglanką i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą).

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki tortowej
    1 i 1/3 szkl. mąki chlebowej
    1 szkl. maślanki naturalnej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Farsz:
    1 pęczek botwniki
    1 marchewka
    250g chudego twarogu
    100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) + 1 łyżka masła 82%
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    szczypta papryki wędzonej
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól i pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z botwinką, jaglanką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Obie mąki przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy maślankę i olej, nieco solimy i pieprzymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką, jeśli jeszcze nie mamy gotowego farszu.
  • 2. Farsz: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie z łyżką masła i studzimy. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (ja miałam same liście, ale jeśli są też buraczki to ścieramy je na jarzynowych oczkach tarki. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy ostudzoną kaszę, botwinkę z marchewką i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy boki. Pierogi odkładamy na deskę oprószoną mąką pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta).

Porady

Wywar z podgotowywania botwinki zachowałam i wykorzystałam do ugotowania zwykłej zupy (a można też zupę lub chłodnik z drugiego pęczka botwinki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować