Pierogi z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą dodać kucharek i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.
2.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).
3.Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Jeśli robimy podpiekane odłożyć do ostudzenia.Podpiec na rumiano na oleju i polać zrumienioną cebulką.
Porady
Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzenia wykroić szklanką i zlepić ręcznie.
Komentarze