Pierogi wigilijne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi postne, doskonałe na święta. Najlepsze po odsmażeniu.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - woda ciepła: 1 szklanka
    - kapusta kiszona odsączona: 1 kilogram
    - grzyby suszone: 0.5 szklanki
    - cebula: 3 sztuki
    - sól, pieprz biały, do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dolewamy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Podsypując mąką rozwałkowujemy.
    Wycinamy kółka za pomocą szklanki albo tzw. zaciskacza do pierogów (posiadam taki plastikowy za 4 zł- doskonale się sprawdza). Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
    Wrzucamy do osolonej i wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia ok. 3min.
    Ja dodaję do gotującej się wody łyżkę oliwy aby pierogi się nie posklejały. Wykładamy na sito i rozkładamy od razu na talerze aby ostygły i nie posklejały się.

    Przygotowanie farszu
    Grzyby wrzucamy do garnuszka i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godz. (najlepiej na całą noc). Następnie zagotowujemy je i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    W innym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Gdy ostygnie dobrze odciskamy. Nożem siekamy na drobne.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, studzimy.
    W misce łączymy wszystkie składniki farszu: kapista, grzyby, cebula. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jest to doskonałe nadzienie pierogów, uszek i krokietów świątecznych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować