Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków.
60 min
Składniki:
Ciasto na pierogi:
70 dag mąki pszennej
20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
1 jajo
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Nadzienie:
75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
20-25 dag bryndzy lub białego sera
pieprz
sól
Pierogi shreka ze szpinakiem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem.
2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.
3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.
Komentarze