Pierogi szpinakowo-jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożony szpinak włożyć do garnka, dodać masło i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – ok. 10 minut. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, wymieszać.
2.Jajka obrać ze skorupek i pokroić najpierw w plastry, następnie w kostkę. Również w kostkę pokroić żółty ser i wszystko dodać do szpinaku, przyprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i wegetą. Dobrze wymieszać.
3.Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli potrzeba dodać jeszcze trochę wody lub mąki. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki, które napełnić przygotowanym farszem. Dobrze zlepić i wrzucić na osolony wrzątek z łyżką oleju. Delikatnie wymieszać i gotować od ponownego zagotowania ok. 5 minut.
Komentarze