Pierogi szpinakiem i fetą nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na początku musimy wsypać do miski mąkę i szczyptę soli, a także olej. Następie ciągle mieszając wlewamy ciepłą wodę.
Gdy woda zostanie wchłonięta przez mąkę( będzie dało się ciasto ugniatać), przekładamy na obsypaną wcześniej mąką stolnice i wyrabiamy.
Ciasto mamy gotowe, gdy po przecięciu będą widoczne malutkie pęcherzyki powietrza. Przykrywamy czystą ścierką odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienie placki, wycinamy okręgi szklanką lub kubkiem. Na środek kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi tworząc wzorek palcami lub po prostu dociskając brzegi widelcem.
2.Farsz:
Podgrzewamy patelnie, wrzucamy szpinak na patelnie ( najlepiej bez rozmrażania), Podgrzewamy na wolnym ogniu aż szpinak zmieni konsystencje. Odparowujemy nadmiar wody, dodajemy masło, czosnek, przyprawy, chwilę podsmażamy, Następnie dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy dotąd, aż ser wymiesza się dokładnie ze szpinakiem. Wyłączamy, po chwili wbijamy żółtko - mieszamy.
Komentarze