Dziś na obiad serwuję Wam pyszne pierogi. Połączenie mąki razowej z orkiszową jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe! A o zaletach farszu z kurczaka i szpinaku chyba nikogo nie trzeba przekonywać…
Pierogi razowo-orkiszowe z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy suche składniki ciasta, a następnie dodajemy gorącą wodę i oliwę. Ugniatamy ciasto przez kilka minut, do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące musimy dodać odrobinę mąki. Następnie odkładamy je na 20 minut i zakrywamy ściereczką żeby ciasto nie wyschło. Po tym czasie ponownie je ugniatamy, a następnie wałkujemy na cienkie plastry. Szklanką wycinamy w cieście kółka.
2.Podczas 20-minutowego czekania na ciasto, szykujemy farsz. Mięso gotujemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera (końcówka do szatkowania mięsa, ewentualnie samodzielnie koimy na bardzo małe kawałki). Rozgrzewamy oliwę, wgniatamy czosnek a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy ok. 5 minut aż będzie miękki, dodajemy mięso i mieszamy.
3.Ostudzony farsz nakładamy na wycięte koła – ok 1 kopiatą łyżeczkę do każdego pieroga. Następnie zginamy koła na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak żeby farsz nie wyleciał.
4.Wrzucamy gotowe pierogi do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Następnie odsączamy na ściereczce. Dodatkowo możemy udekorować pierogi smażoną cebulką dymką. Smacznego!
5.Więcej przepisów znajdziecie na blogu: http://www.smacznykasek.com/. Zapraszam!
Komentarze