Pierogi ruskie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pokroić cebulę i razem z lubczykiem podsmażyć na patelni. Do wystudzonych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg oraz cebulę z lubczykiem. Składniki dokładnie połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z posiekanym lubczykiem i solą, dodać jajko, olej i wodę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować dość cienko i wykrawać szklanką krążki. Do krążków nakładać farsz, składać je na pół, zlepiać dokładnie brzegi i układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucać partiami pierogi i delikatnie mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez ok 5 minut, wyłowić cedzakiem i przelać pod strumieniem zimnej wody. rozłożyć na talerzach i okrasić.
Komentarze