Pierogi ruskie z lubczykiem

0 (0 ocen)

Wiosna to czas świeżych ziół, więc postanowiłam zastąpić tradycyjny suszony majeranek lubczykiem z własnego ogródka.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej,
    1 łyżka posiekanego lubczyku,
    1 szklanka bardzo ciepłej wody,
    2 łyżki oleju,
    1 jajko,
    sól,
    Na farsz:
    ok 80 dag ziemniaków,
    30 dag twarogu,
    2 cebule,
    1 łyżka posiekanego lubczyku,
    sól,
    pieprz
    Dodatkowo olej

Pierogi ruskie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pokroić cebulę i razem z lubczykiem podsmażyć na patelni. Do wystudzonych ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg oraz cebulę z lubczykiem. Składniki dokładnie połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z posiekanym lubczykiem i solą, dodać jajko, olej i wodę. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować dość cienko i wykrawać szklanką krążki. Do krążków nakładać farsz, składać je na pół, zlepiać dokładnie brzegi i układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucać partiami pierogi i delikatnie mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez ok 5 minut, wyłowić cedzakiem i przelać pod strumieniem zimnej wody. rozłożyć na talerzach i okrasić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy