Pierogi ruskie z ciasta francuskiego

4.45 (148 ocen)

  • 60 min

Pierogi tradycyjne są pyszne. Ale w szybkim tempie życia nie zawsze jest czas, aby ugniatać i wałkować ciasto. Więc znalazłam sposób na pierogi ruskie bez gotowania.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego
    4 duże ziemniaki
    150 gr twarogu
    2 średniej wielkości cebule
    pieprz ziołowy, sól, koper - do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi ruskie ciasto francuskie 1. Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez praskę i ostudziłam. Do letnich ziemniaków dodałam twaróg, dokładnie wymieszałam. Cebulkę podsmażyłam i dodałam do całości. Doprawiłam wg uznania.

    Wycinałam w cieście francuskim szklanką kółka, wkładałam po 1 łyżeczce farszu, lekko rozciągałam krążek, mocno zaklejałam brzegi i układałam na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia.

    Pierożki włożyłam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piekłam ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieniły.

    Z 1 porcji ciasta wyszło 32 pierogi (szklanka była raczej z tych mniejszych)

    Podałam posypane parmezanem.

Porady

Pierogi wyśmienicie smakują polane sosem czosnkowym lub śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować