Pierogi ruskie z boczkiem smażone

4.51 (168 ocen)

Pyszne i chrupiące. Tak znane wszystkim pierogi ruskie, ale w innej odsłonie. Nie gotujemy ich, a na surowo smażymy-efekt jest rewelacyjny.

Składniki:

  • Na 35 bardzo dużych pierogów:

    Na ciasto:
    400 g mąki
    1 żółtko
    2 kopiate łyżki margaryny do sparowania pieczywa
    gorąca woda

    Na farsz:
    150 g twarogu półtłustego
    500 g ziemniaków
    1 mała cebula
    200 g surowego wędzonego boczku
    1 mały ząbek czosnku
    sól i sporo pieprzu

    Ponad to:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Pierogi ruskie z boczkiem smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
  • 2. Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając Smacznego

Porady

Pierogi należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Jeżeli robicie pierogi od szklanki wyjdzie wam ok. 50 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować