Ruskie pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie.
2 godz.
Składniki:
Ciasto
400 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szkl gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Farsz
800 g ziemniaków
350 g białego sera
1 cebula
200 g boczku
1/2 łyżeczki mielonego ostropestu
sól
pieprz
Pierogi ruskie z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
2.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i mielimy przez maszynkę razem z serem białym.
3.Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia.
4.Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.
5.Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło.
6.Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią.
7.Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi.
8.Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
9.Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię.
10.Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką lub skwarkami.
Komentarze