Pierogi ruskie z ostropestem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ruskie pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto

    400 g mąki pszennej
    1 jajko
    ok. 1 szkl gorącej wody
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    Farsz

    800 g ziemniaków
    350 g białego sera
    1 cebula
    200 g boczku
    1/2 łyżeczki mielonego ostropestu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i mielimy przez maszynkę razem z serem białym.
  • 3. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia.
  • 4. Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.
  • 5. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło.
  • 6. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią.
  • 7. Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
  • 9. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię.
  • 10. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką lub skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Mąka Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować