Pierogi te nauczyła mnie lepić babcia. Przepis na 90 pierogów.
1 godz. 30 min
Składniki:
800 g ziemniaków
400-500 g chudego twarogu
2 średnie cebule
sól
pieprz
1 kg mąki szadkowskiej lub szymanowskiej
0,5 - 0,75 wody
sklarowane masło
jogurt grecki lub bałkański
szczypiorek
Pierogi ruskie w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w nieosolonej wodzie. Ciepłe zgnieć prasą lub przepuść przez maszynkę, razem z serem.
2.Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na maśle. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj, dodaj soli i pieprzu według uznania.
3.Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, zrób w kopcu dołek i wlej wodę, mieszaj nożem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Nie może się ono kleić do rąk, a jednocześnie musi się łatwo sklejać. Ciasto podziel na fragmenty i rozwałkuj na grubość maksymalnie 4 mm. Szklanką wycinaj krążki, za pomocą dwóch łyżeczek formuj farsz i układaj na cieście. Dobrze sklej, dla ozdoby poprzyciskaj widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Komentarze