Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta łączymy ze sobą, nie podałam proporcji ponieważ zawsze ciasto robię na wyczucie. Tak aby nie było za twarde. Ciasto musi być elastyczne.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy będą miękkie obieramy i mielimy z twarogiem i podsmażoną cebulką, ja akurat dodaję tą samą cebulkę co do polania pierogów. Ale można także usmażyć ją bez przypraw i dodać do farszu. Przyprawić.
Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz, zlepić solidnie brzegi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować do wypłynięcia na bardzo małym ogniu.
Cebulka:
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na małym ogniu. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, magi, majerankiem (majeranek dodajemy pod koniec duszenia), i odrobiną czosnku. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu.
Komentarze