Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest miękkie i puszyste, a dzięki aromatycznej cebulce smakują wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    Ciepła woda
    mąka
    trochę soli
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    kostka twarogu półtłustego
    jedna średnia cebula
    6 ugotowanych ziemniaków
    vegeta,pieprz,majeranek

    Cebulka:
    5 średnich cebul
    vegeta
    masło
    pieprz
    magi
    czosnek granulowany
    majeranek

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą, nie podałam proporcji ponieważ zawsze ciasto robię na wyczucie. Tak aby nie było za twarde. Ciasto musi być elastyczne.
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy będą miękkie obieramy i mielimy z twarogiem i podsmażoną cebulką, ja akurat dodaję tą samą cebulkę co do polania pierogów. Ale można także usmażyć ją bez przypraw i dodać do farszu. Przyprawić.
    Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz, zlepić solidnie brzegi. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oleju. Gotować do wypłynięcia na bardzo małym ogniu.
    Cebulka:
    cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na małym ogniu. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, magi, majerankiem (majeranek dodajemy pod koniec duszenia), i odrobiną czosnku. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy