Pierogi ruskie

4.49 (151 ocen)

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej receptury.

Składniki:

  • Przepis na ok 70- 75 sztuk
    Ciasto:
    50 dag mąki
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    1-1,5 szklani ciepłej wody ( Tyle ile przyjmie ciasto)

    Farsz:
    ok 0,5 kg ziemniaków
    25 dag sera białego półtłustego
    1 cebula
    tłuszcz do zeszklenia cebuli
    sól, pieprz do smaku

    Do podania:
    cebula
    tłuszcz do zeszklenia
    świeżo zmielony pieprz
    zioła
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. Ziemniaki obrać, umyć i gotować do miękkości ( z dodatkiem soli). Roztłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę , aby nie było grudek ( można przemielić maszynką). Ser rozdrobnić dokładnie widelcem i wymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić, dodać do ziemniaków i sera. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wymieszać wszystko łyżką. Kiedy składniki połączą się w jedną maskę wyrabiać ciasto ręką. Można podsypywać mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok 20-30 minut.
  • Pierogi ruskie 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 3-4 części. Każdą część cienko rozwałkować ( 2-3 mm). Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek każdego kółka nakładać po jednej pełnej łyżce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Należy uważać, aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
  • Pierogi ruskie 4. Pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować na średnim ogniu. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować jeszcze ok 1,5-2 minuty ( długość gotowania zależy między innymi od grubości ciasta). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać polane zeszkloną cebulką i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Porady

Można podawać także ze skwarkami z boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować