Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i gotować do miękkości ( z dodatkiem soli). Roztłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę , aby nie było grudek ( można przemielić maszynką). Ser rozdrobnić dokładnie widelcem i wymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić, dodać do ziemniaków i sera. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wymieszać wszystko łyżką. Kiedy składniki połączą się w jedną maskę wyrabiać ciasto ręką. Można podsypywać mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok 20-30 minut.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 3-4 części. Każdą część cienko rozwałkować ( 2-3 mm). Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek każdego kółka nakładać po jednej pełnej łyżce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Należy uważać, aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
4.Pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować na średnim ogniu. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować jeszcze ok 1,5-2 minuty ( długość gotowania zależy między innymi od grubości ciasta). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać polane zeszkloną cebulką i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.
Komentarze