Pierogi drożdżowe z czterema farszami

4.41 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam trochę produktów,trochę pokombinowałam i zrobiłam cztery rodzaje farszu do pierogów drożdżowych . Nigdy sama ich nie robiłam ,zawsze tylko jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) i są łatwe, więcej zdjęc na moim blogu http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto na 60 sztuk dość dużych pierogów :
    - 1 kg mąki pszennej u mnie typ 550
    - 100 g świeżych drożdży
    - 550 ml letniego mleka
    - 2 jajka
    - 100 ml oleju
    - 2 łyżki soli
    - 1 łyżka cukru
    - pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

    Składniki na farsze sa w dowolnych proporcjach ponieważ każdy lubi inne smaki i może chcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi

    Na farsz ze szpinaku :
    - kilka kulek mrożonego szpinaku
    - serek ricotta
    - sól
    - pieprz
    - ser gorgonzola lub blue
    - łyżeczka masła
    - 2 ząbki czosnku

    Na farsz z kurczaka :
    - surowa pierś z kurczaka
    - pół surowej papryki
    - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
    - sól i pieprz do smaku ,chili
    - tarty ser żółty
    - kilka łyżek serka typu framage
    - suszony tymianek

    Na farsz z pieczarek :
    - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach
    - kilka łyżek sera żółtego
    - sól i pieprz do smaku
    - podduszona cebulka

    Na farsz ruski :
    - ziemniaki gotowane
    - ser biały
    - sól pieprz do smaku
    - podduszona cebulka

    Skwarki :
    - surowy boczek
    - pieprz
    - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju

    Sos czosnkowy :
    - jogurt naturalny
    - czosnek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.41 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pierogi

Pierogi drożdżowe z czterema farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut,
    wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto,ręcznie lub robotem,
    odstawić na pół godziny do wyrośnięcia
    Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto.
    Są dwa rodzaje formowania ciasta na pierożki ,odrywamy większy kawałek ciasta,wałkujemy dość cienko ok 2-3 mm i dużą szklanką wykrawamy okręgi
    drugi sposób i ja tym robiłam, odrywamy po małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki ,
    ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek ,
    na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga,
    uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu a jak nie to zsuwamy papier z pierogami na gorącą blaszkę i pieczemy 13-16 minut .
    Wyciągamy i jemy :)
  • 2. Farsz szpinakowy :
    Rozmrozić szpinak,jak jest nadmiar wody to odlać ,roztopić masło na patelni ,wrzucić szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia i dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać
  • 3. Farsz z kurczaka:

    Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać
  • 4. Farsz z pieczarek :
    Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki,cebulkę zeszklić na oleju ,dodać pieczarki,poddusić ,jak będzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać
  • 5. Farsz ruski :
    Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa,
    jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku.
  • 6. sos czosnkowy:
    Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :)
  • 7. Skwarki :
    Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba

Porady

proporcje wg uznania i smaku dlatego nie podałam wagi produktów bo może ktoś będzie wolał zrobić same szpinakowe czy same ruskie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować