Pierogi bazyliowo szpinakowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pierogi z ciastem bazyliowym i nadzieniem szpinakowym. Uwielbiam szpinak świeży bo jest najlepszy. Pierożki mocno zielone i bardzo dobre. Pierogi zielono mi :-)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej typ500
    1/2 szklanki gorącej wody
    1 doniczka bazyli
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki zimnej wody
    sól szczypta

    Farsz:
    40 dkg szpinaku
    1 żabek czosnku
    sól, pieprz
    10 dkg sera feta
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi bazyliowo szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bazylia zmiksowana dodana do mąki 1. Listki bazyli siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem.
    Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię .
  • ciasto zagniecione 2. Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
  • farsz ze szpinaku 3. Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.
  • farsz na cieście we foremce 4. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam.
  • pierogi ulepione 5. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować