Wegańskie pierogi orkiszowe na dwa sposoby

0 (0 ocen)

  • 50 min

W naszym wegański domu czasami na obiad serwujemy pierogi, ale w sposób nietradycyjny, dbając, by dieta była zbilansowana i aby białko roślinne dobrze się przyswajało. Pierogi cieszą oko i podniebienie. Zaserwuj to danie z ulubionymi surówkami i ciesz się smakiem zdrowia.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto na pierogi:
    – 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g mąki orkiszowej
    – ok 250 ml gorącej wody
    – 1/4 łyżeczki soli, szczypta kurkumy
    Skład na farsz 1:
    – szklanka ugotowanej żółtej soczewicy
    – dwa ogórki korniszony
    -sól i pieprz

    Składniki na farsz 1:
    – szklanka ugotowanej żółtej soczewicy
    – dwa ogórki korniszony
    -sól i pieprz

    Składniki na farsz 2:
    – kilka ugotowanych ziemniaków
    – pół szklanki groszku
    – ugotowana marchewka
    – sól, szczypta czerwonej ostrej papryki, garam masala (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Wegańskie pierogi orkiszowe na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy farsz: soczewicę ugotuj, odsącz, dodaj ogórki pokrojone w kostkę, dopraw solą i pieprzem
    Drugi farsz:
    ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem (mogą pozostać małe, niezgniecione kawałeczki), wmieszaj delikatnie groszek, marchewkę pokrojoną w małą kostkę, dodaj przyprawy.
    Wykonanie ciasta i pierogów:
    W misce umieść mąkę, kurkumę i sól. Dolewaj stopniowo gorącą wodę, mieszaj drewnianą łyżką. Gorąca woda sprawi, że ciasto będzie sprężyste, a po ugotowaniu miękkie. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, wyrób ciasto ręką. W razie potrzeby podsyp troszkę większą ilością mąki. Ciasto rozwałkuj dość cienko i wytnij kształty szklanką. Gotowe kształty możesz też trochę rozwałkować, jeśli wyszło za grube. Łyżką nakładaj farsz, ostrożnie zlep pierożki i wkładaj do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą na kilka minut (około 2, 3 minut), licząc od wypłynięcia. Możesz podsmażyć pierogi na patelni na oleju kokosowym bezzapachowym. Świetnie smakują także z sosem pieczarkowym lub paprykowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować