mąka pszenna 1 kg typ 450 + do podsypywania
jajko
olej 4 łyżki
gorąca woda 600 ml
sól 1 łyżeczka
Z w/w proporcji samego ciasta wychodzi około 100-120 sztuk, w zależności od wielkości wykrawanych krążków (mięsne z kaszą ok. 50 szt resztę robiłam z farszem na ruskie).
Farsz mięsny z kaszą gryczaną:
łopatka wieprzowa 600-700 g
kasza gryczana prażona woreczek 100 g
liść laurowy 2
ziele angielskie 5
sól, pieprz, natka z pietruszki susz
Pierogi mięsne z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk z wgłębieniem. Jajko rozkłócone połączyć z olejem, dodać mąki. Cały czas mieszając dolewać gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka. Ciasto zagnieść przez parę minut, do uzyskania sprężystej i elastycznej kuli. Ciasto podzielić na parę części, z których kolejno rozwałkować placek każdorazowo podsypując mąką, a z niego wykroić krążki rantem szklanki. Każdy krążek nadziać łyżeczką farszu, zalepić.
Do osolonego wrzątku wrzucić partię pierogów, gotować 3-4 minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyłożyć na płaski talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone skropić oliwą, zapobiegnie to sklejaniu się pierogów. Często pierogi mrożę po porcjowane w woreczkach, i skropienie oliwą sprawdza się znakomicie.
Mięso wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować z zielem, listkami laurowymi. W połowie włożyć woreczek z kaszą gryczaną, gotować 15 minut, wyjąć. Mięso gotować do miękkości. Mięso z kaszą zmielić w maszynce do mielenia, dwukrotnie. Doprawić do smaku. Jeśli farsz będzie suchy ( zależy jak tłuste jest mięso) dodać masło lub olej.
Komentarze