PIEROGI MIĘSNE Z KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi mięsne z kaszą gryczaną

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:

    mąka pszenna 1 kg typ 450 + do podsypywania
    jajko
    olej 4 łyżki
    gorąca woda 600 ml
    sól 1 łyżeczka
    Z w/w proporcji samego ciasta wychodzi około 100-120 sztuk, w zależności od wielkości wykrawanych krążków (mięsne z kaszą ok. 50 szt resztę robiłam z farszem na ruskie).

    Farsz mięsny z kaszą gryczaną:

    łopatka wieprzowa 600-700 g
    kasza gryczana prażona woreczek 100 g
    liść laurowy 2
    ziele angielskie 5
    sól, pieprz, natka z pietruszki susz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi mięsne z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, utworzyć kopczyk z wgłębieniem. Jajko rozkłócone połączyć z olejem, dodać mąki. Cały czas mieszając dolewać gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka. Ciasto zagnieść przez parę minut, do uzyskania sprężystej i elastycznej kuli. Ciasto podzielić na parę części, z których kolejno rozwałkować placek każdorazowo podsypując mąką, a z niego wykroić krążki rantem szklanki. Każdy krążek nadziać łyżeczką farszu, zalepić.
    Do osolonego wrzątku wrzucić partię pierogów, gotować 3-4 minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyłożyć na płaski talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone skropić oliwą, zapobiegnie to sklejaniu się pierogów. Często pierogi mrożę po porcjowane w woreczkach, i skropienie oliwą sprawdza się znakomicie.

    Mięso wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować z zielem, listkami laurowymi. W połowie włożyć woreczek z kaszą gryczaną, gotować 15 minut, wyjąć. Mięso gotować do miękkości. Mięso z kaszą zmielić w maszynce do mielenia, dwukrotnie. Doprawić do smaku. Jeśli farsz będzie suchy ( zależy jak tłuste jest mięso) dodać masło lub olej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować