Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy

4.51 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kuchnia kresowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    400 ml wody z gotowania ziemniaków
    250g ugotowanej kaszy gryczanej
    pół szkl kaszy gryczanej suchej
    3 jajka
    1 op Ricotty
    150 ml śmietany 12%
    sól
    pieprz

    Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić.
    Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem.
    Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st.
    Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę.
    Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną.
    Można też polać skwarkami .

    W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić.
    Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem.
    Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st.
    Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę.
    Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną.
    Można też polać skwarkami .

    W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować