Pieprzne kopytka z maślakami

0 (0 ocen)

Domowe kopytka są najlepsze i każdy ma swój własny przepis na nie. Ja polecam również swój. Lekko pikantne o zapachu świeżo mielonego pieprzu, podane z duszonymi maślakami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
    1jajko
    200 g mąki + do podsypywania
    duża szczypta soli
    pół łyżeczki mieszanki pieprzu (ziołowy, czarny, biały)

    0,7- 1 kg maślaków
    2 cebule
    sól
    pieprz świeżo mielony
    pieprz ziołowy
    kilka kulek pieprzu kolorowego
    listek laurowy
    ziele angielskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Pieprzne kopytka z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, utłuc i wystudzić. Całkowicie wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków,dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Ciasto nie może się mocno kleić do rąk, więc podsypywać mąką. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, każdą uformować w wałek i pokroić z niego kopytka.
  • 2. Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju. Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić. Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.
  • 3. Maślaki przebrać, opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut stale mieszając, by się nie przypaliły. Ugotowane kopytka wymieszać z usmażonymi grzybami. Podawać gorące i obficie doprawione przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (183 ocen)

kopytka

To może cię zainteresować