Domowe kopytka są najlepsze i każdy ma swój własny przepis na nie. Ja polecam również swój. Lekko pikantne o zapachu świeżo mielonego pieprzu, podane z duszonymi maślakami.
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
1jajko
200 g mąki + do podsypywania
duża szczypta soli
pół łyżeczki mieszanki pieprzu (ziołowy, czarny, biały)
0,7- 1 kg maślaków
2 cebule
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz ziołowy
kilka kulek pieprzu kolorowego
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
Pieprzne kopytka z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, utłuc i wystudzić. Całkowicie wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków,dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Ciasto nie może się mocno kleić do rąk, więc podsypywać mąką. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 3 części, każdą uformować w wałek i pokroić z niego kopytka.
2.Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju. Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić. Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.
3.Maślaki przebrać, opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut stale mieszając, by się nie przypaliły. Ugotowane kopytka wymieszać z usmażonymi grzybami. Podawać gorące i obficie doprawione przyprawami.
Komentarze