"Pieluszki" kresowe z boczkiem i kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Potrawa nie jest szczególnie wykwintna - raczej oszczędna. Z całą pewnością jednak nie odnosi się to do jej smaku!

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka gryczana: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - boczek lub słonina: 30 dekagramów
    - młoda kapusta: 1 sztuka
    - pieczarki lub grzyby leśne: 20 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka

"pieluszki" kresowe z boczkiem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski: z mąki, mleka, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na paseczki. Lekko przesuszyć, następnie ugotować w rosole z kostki.
  • 2. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z poszatkowaną kapustą i rozdrobnioną cebulą. Dodać pieczarki lub ugotowane grzyby.
  • 3. Odcedzone kluski wymieszać z usmażonym farszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy