Piekielne udka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przysmak dla wielbicieli ostrości

  • 60 min

Składniki:

  • - 8 udek kurczaka
    - 3 ząbki czosnku
    - pikantna panierka do drobiu
    Marynata:
    - słodki sos chilli - 2 łyżki
    - pikantny sos Piri Piri - 2 łyżki
    - ostry sos Siracha - 2 łyżki
    + sól, pieprz, odrobina oleju

Piekielne udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie posiłku rozpoczynamy od sporządzenia marynaty - mieszamy ze sobą sosy, odrobinę oleju, sól i pieprz. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojony czosnek na niewielkiej ilości oleju i dodajemy go do marynaty. W tak przygotowanej marynacie moczymy udka przez około godzinę. Następnie wyciągamy udka z marynaty, obtaczamy w pikantnej panierce i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy pozostała marynatą. Udka pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, tak aby się zrumieniły a nie spiekły.

Porady

Udka wychodzą dość pikantne, można nieco złagodzić ich smak rezygnując z użycia tak dużej ilości pikantnych sosów lub zastępując któryś z nich zwykłym keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy