Piekielne leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka (zostawiamy troszkę cebuli do klopsików- tą resztkę kroimy w kostkę). Przyprawiamy jarzynką. Paprykę smażymy z cebulką na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, gdy się zeszklą przekładamy do garnka. Do garnka dolewamy szklankę bulionu, gotujemy na niewielkim ogniu.
2.Następnie na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Również przekładamy je później do garnka z papryką.
3.Cukinię (umytą , nieobraną) kroimy w kostkę (1 m na 1 cm), przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni, dodajemy do garnka z pieczarkami i papryką. Gotujemy na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
4.Do garnka z warzywami dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dodajemy również koncentrat i ketchup. Dodajemy pieprz czosnkowy, szczyptę kardamonu, cząber oraz curry.
5.Danie w garnki często mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pilnujemy aby się nie przypaliło. Całość na małym ogniu gotujemy około 30 minut.
6.Przygotowujemy klopsiki.
Mięso mielone mieszamy z namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułką. Dodajemy 1 żółtko. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do mięsa dodajemy trochę pokrojonej w kostkę cebulki, która wcześniej byłą delikatnie podsmażona na patelni. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni, na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Następnie obsmażone klopsiki wkładamy do garnka z leczo i całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
7.Gotowe danie możemy przyozdobić świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Komentarze