Piekielne leczo z klopsikami

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 3 osób

Pikantne leczo z mięsnymi klopsikami, to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Dla 2 - 3 osób:
    - 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    - pół bułki
    - 2 pomidory
    - 2 cukinie
    - 1 papryka czerwona (ok 200 g)
    - 1 cebula
    - 300 g świeżych pieczarek
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki ketchupu
    - łyżeczka oleju rzepakowego
    - 1 żółtko jajka
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 szklanka bulionu
    - mąka do obtoczenia klopsików

    przyprawy:
    - sól, pieprz, jarzynka,majeranek, kardamon, łyżeczka cząbru, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki pieprzu czosnkowego,
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Sosy Leczo

Piekielne leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka (zostawiamy troszkę cebuli do klopsików- tą resztkę kroimy w kostkę). Przyprawiamy jarzynką. Paprykę smażymy z cebulką na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, gdy się zeszklą przekładamy do garnka. Do garnka dolewamy szklankę bulionu, gotujemy na niewielkim ogniu.
  • 2. Następnie na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Również przekładamy je później do garnka z papryką.
  • 3. Cukinię (umytą , nieobraną) kroimy w kostkę (1 m na 1 cm), przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni, dodajemy do garnka z pieczarkami i papryką. Gotujemy na niewielkim ogniu ciągle mieszając.
  • 4. Do garnka z warzywami dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dodajemy również koncentrat i ketchup. Dodajemy pieprz czosnkowy, szczyptę kardamonu, cząber oraz curry.
  • 5. Danie w garnki często mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pilnujemy aby się nie przypaliło. Całość na małym ogniu gotujemy około 30 minut.
  • 6. Przygotowujemy klopsiki.
    Mięso mielone mieszamy z namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułką. Dodajemy 1 żółtko. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do mięsa dodajemy trochę pokrojonej w kostkę cebulki, która wcześniej byłą delikatnie podsmażona na patelni. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni, na której wcześniej smażyliśmy warzywa. Następnie obsmażone klopsiki wkładamy do garnka z leczo i całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
  • 7. Gotowe danie możemy przyozdobić świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone Mięso Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować