Ciasto piegusek z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek wymieszać,odłożyć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
2.Dodać mąkę,mak,mleko i aromat migdałowy.Delikatnie wymieszać łyżką.
3.Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy,wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 C ( termoobieg) piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 25 minut, do tzw.suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
4.Przygotować lukier:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polać ciasto i posypać makiem. Smacznego.
Komentarze